Finasterid

En tråd i 'Tradisjonell behandling' startet av Jens86, 1 Jun 2013.

 1. Jens86

  Jens86 Administrator

  Innlegg:
  1.326
  Liker mottatt:
  190
  annonse:

  Finasterid
  • Farmasøytisk navn: Finasteride
  • Produkt(er): Propecia, Proscar
  • Pakningsdosering: 1mg Propecia, 5mg Proscar
  • Klassifisering: 5-alfareduktasehemmer
  • Halveringstid: 8 timer
  Ressurser

  Bakgrunn
  Historien om finasterid strekker seg langt tilbake, og oppdagelsene som satte det hele i sving ble presentert ved en konferanse om medfødte misdannelser i 1974. Det var Julianne Imperato-McGinley ved Cornell Medical College i New York som fortalte om sine observasjoner av en gruppe barn i Karibia som var født som tvekjønnete og oppdratt som jenter, men som senere utviklet mannlige kjønnsorgan og maskuline trekk etter puberteten. Imerato-McGinley sin forskergruppe fant ut at denne gruppen barn hadde en genetisk mutasjon som forårsaket hemming av enzymet 5-alfaredukatse som konverterer testosteron til dihydrotestosteron, som igjen førte til lave dihydrotestosteron-nivåer. Gruppen det ble forsket på viste seg å ha underutviklete prostataer og det ble ikke rapportert om noen tilfeller av androgen alopecia.

  Pendaros Roy Vagelos ble interessert i sammenhengen mellom lave dihydrotestosteron-nivåer og underutviklete prostataer, og brukte Imperato-McGinley sine observasjoner til å utvikle en medisin mot godartet prostataforstørrelse (benign prostatahyperplasi). Vagelos jobbet på denne tiden for farmasøytselskapet Merck. I 1992 ble finasteride (5 mg), under merkevarenavnet Proscar, godkjent av FDA (the Food and Drug Administration) som behandling for godartet prostataforstørrelse. Økt hårvekst / redusert hårtap ble observert som en bivirkning, og i 1997 ble finasteride (1mg), under merkenavnet Propecia, godkjent av FDA som behandling for androgen alopeci.

  Hva er finasterid og hvordan virker det?
  «Finasterid er en spesifikk kompetitiv hemmer av enzymet 5-alfareduktase. 5-alfareduktase katalyserer omdannelsen av testosteron til det mer potente androgenet dihydrotestosteron (DHT). Finasterid har ingen affinitet til den androgene reseptoren. Hemning av enzymet 5-alfareduktase resulterer i en reduksjon av fritt sirkulerende og intraprostatisk DHT, testosteronnivået holder seg vanligvis innenfor normalområdet. Signifikant reduksjon av sirkulerende DHT er vist 24 timer etter peroral administrering av finasterid.»
  (kilde)

  Produkter
  Propecia (1 mg versjonen av Proscar) er ikke godkjent i Norge og må søkes på registreringsfritak. Det koster ca. 8 000 kroner for ett års forbruk, men det finnes billigere, lovlige måter å få tak i finasterid på. For eksempel kan man kjøpe Propecia i Sverige til ca. halv pris ved å bruke norsk resept.

  Et annet populært alternativ er å få fastlegen din til å skrive ut resept på Proscar MSD 5 mg, Finasterid Actavis 5 mg eller Finasterid Pfizer 5 mg. Dette er 5 mg tabletter, som betyr at de må deles opp. Dette gjøres ved å bruke en pilledeler som man får kjøpt på apotek, og det anbefales å oppbevare de oppdelte tablettene i pilleskrin. Tablettene deles i 4, 5, 6 eller 8 deler, avhengig av hvor stor dose finasterid du ønsker å bruke. Dette er en rimeligere løsning enn å kjøpe Propecia. Anbefalt dose er 1 mg per døgn, men mange har rapportert om gode resultater med mindre doser, og mindre bivirkninger. Det anbefales på INGEN måte å overskride anbefalt dose på 1 mg, da dette øker sannsynligheten for bivirkninger og det er ingen forskning som tilsier at større dose enn 1 mg er nødvendig. Se denne tråden for mer informasjon om pris.

  Forskning og resultater
  Ettersom finasterid har vært på markedet som et middel mot hårtap siden 1997 finnes det en rekke studier. En 5-årig studie viser at 90% av de som tok Propecia hadde synlige resultater – 48% hadde økt hårvekst, mens 42% sluttet å miste hår. Til sammenlikning fortsatte 100% i gruppen som fikk placebo å miste hår. Hvor mange finasterid virker for varierer litt fra undersøkelse til undersøkelse, men resultatene er jevnt over veldig gode.

  Bivirkninger
  I 10-års studien som nylig ble gjort ble det rapportert om 5,9% som opplevde bivirkninger i varierende grad. En del valgte å fortsette med finasterid på tross av bivirkningene på grunn av resultatene. Produsenten av Propecia, Merck, informerer om at 2% opplever bivirkninger.

  Mens minoksidil og ketokonazol har milde bivirkninger som oppleves av få, er bivirkningene finasterid gir hovedgrunnen til at folk velger å ikke bruke det.

  I og med Propecia ikke er godkjent i Norge, finner man ikke pakningsvedlegg og bivirkninger i felleskatalogen. I Sverige, hvor Propecia er godkjent, finner man følgende informasjon om bivirkninger i pakningsvedlegget:

  (kilde)
   
  #1
  Sist redigert: 11 Aug 2014